Quantcast
Channel: Medium Online » like
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Facebook-likes: helemaal zo leuk nog niet

$
0
0

Facebook-likes zijn voor jou niet zo belangrijk. Jij persoonlijk geeft er niet veel om en het gebrek eraan doet zeker geen afbreuk aan je zorgvuldig opgebouwde zelfvertrouwen. Maar even tussen jou en mij: die oplopende likes in het eerste uur na het veranderen van je profielfoto of na het oprichten van een nieuwe facebookpagina, die kunnen we stiekem wel waarderen. Wat is de beste manier om aan likes te komen en, belangrijker nog, hoeveel is de Facebook-like eigenlijk waard?

Schermafbeelding 2014-02-13 om 09.16.59

 (Bron: Ross Moody)

Vind ik leuk
Als je het stuk van Daan Jongen gelezen hebt, zal je scepticisme richting Facebook al met enige mate zijn gegroeid. Ik doe er nog een schepje bovenop, dus zet je schrap. Wie leuk gevonden wil worden op Facebook kan drie dingen doen: je kunt zoveel mogelijk berichten de wereld insturen voorzien van een nederig ‘LIKE&SHARE!!!’, je kunt tegen betaling je berichten promoten of adverteren, maar voor velen is het geen nieuws dat je ook je Facebook-likes kunt kopen.Voor een luttele zeventig dollar kun je je pagina opleuken met duizend ‘Real Facebook Likes’. Vind ik vreemd.

Hoe dan?
Zul je nu denken. Wie zijn die duizend mensen die jouw ‘kittens die lijken op Ryan Gosling‘-pagina liken? Deze mensen zijn afkomstig van zogenaamde clickfarms in ontwikkelingslanden zoals Inda of de Filippijnen. Ze verdienen welgeteld één dollar per duizend keer klikken op de like-button. Heel slim is het alleen niet om op deze manier aan likes te komen. Niet alleen omdat het een kleine beetje valsspelen is, maar meer omdat deze mensen waarschijnlijk niks met kittens of Ryan Gosling hebben. Dat betekent dat ze nooit terugkomen op je pagina, je berichten niet liken, delen of erop reageren en je echte fans krijgen relatief minder vaak berichten van jouw pagina te zien. Hierover later meer.

Bij Facebook vinden ze dit uiteraard niet kunnen en trok er een complete delegatie ten strijde, marcheerde richting een laptop en maakte een nieuw item aan onder het kopje ‘help’. Op de vraag ‘Kan ik ‘Vind ik leuks’-reacties voor mijn Facebook-pagina kopen?’ antwoordt de delegatie stellig ‘Nee.’ De sites waarop dit wel kan passeren onder grote afgunst de revue en ons aller Facebook biedt een andere, legale manier aan om aan likes te komen. Adverteren. Hierbij belooft Facebook dat de juiste mensen op legale wijze jouw advertentie te zien krijgen. Maar is dat wel zo?

Like de virtuele bagel
Rory Cellan Jones, correspondent technologie bij de BBC, nam de proef op de som. Hij creëerde de pagina VirtualBagel en betaalde (legaal) honderd dollar om deze pagina te promoten in Amerika en Engeland, maar ook in een aantal ontwikkelingslanden. De like-teller begon inderdaad te stijgen en binnen een dag kreeg de pagina meer dan 1600 likes. Hier vielen twee dingen op: ten eerste waren de (meeste) likes niet van Amerikaanse of Engelse komaf en ten tweede hadden zijn fans opmerkelijke veel andere onzinnige pagina’s geliked. Ook merkte hij op dat zijn fans disengaged waren: VirtualBagel kreeg weinig extra likes of shares. Dit begint verdacht veel te lijken op de eerder besproken clickfarms, terwijl Rory wel degelijk had betaald voor legaal adverteren.

Sceptici-Facebook: 1-0. Daar konden de mensen in het grote blauwe kantoor het natuurlijk niet bij laten zitten en Facebook verwijderde dus zo’n 83 miljoen ‘fake’ accounts (mede ten koste van pagina’s van beroemdheden, maar ach, daar kun je toch alleen maar jaloers van worden).

Waardeloos
Zijn hiermee ook de fake-likes verdwenen? Zeker niet, zegt oprichter van wetenschappelijk YouTube-kanaal en Facebookpagina Veritasium, Derek Muller. Hij kreeg het voorstel van Facebook zijn pagina gratis (ter waarde van vijftig dollar) te promoten. Ook zijn teller schoot omhoog tot ongeveer hetzelfde aantal als zijn YouTube-volgers, maar ook hij merkte dat er geen sprake was van engagement (liken, reageren en delen). Aan de hand van statistieken laat Derek zien dat de volgers uit de landen die engaged zijn aan zijn pagina, vooral westerlingen zijn. Kijkt hij echter naar volgers uit landen zoals Inda en de Filippijnen, blijkt dat minder dan 1% engaged is, maar wel goed zijn voor zo’n 80.000 likes (!). Fake-likes leveren niet alleen niets op, maar beperken ook nog je bereik: de oorspronkelijke verdeling van posts moet nu een grotere groep beslaan en bereikt ook mensen die eigenlijk geen fan zijn. De niet-fans liken en delen niets en daarmee krijgt je post een uiteindelijk een kleiner bereik.

Fraude
Facebook komt dus op twee manieren aan geld: op het moment dat je leuk gevonden wilt worden door mensen, maar ook op het moment dat je deze mensen probeert te bereiken (door je slechte bereik ben je gedwongen je posts te promoten). Het allerergste: er is geen enkele manier om van je fake-likes af te komen. En dat terwijl je op legale wijze je pagina gepromoot hebt.

Wat leren wij hiervan? De beste manier om aan likes te komen blijft de ‘LIKE&SHARE!!!’-methode (of zorg ervoor dat je gewoon iets interessants, grappigs of iets met Ryan Gosling post, dan vinden mensen het vanzelf leuk). De slechtste manier om aan likes te komen is de ‘illegale-likes’-methode. En we trappen nooit meer in de ‘Facebook-biedt-je-gratis-extra-likes-aan’-methode. Veel like-plezier!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2